26 април 2016 г.

Гневът и зората

Гневът и зората

Рене Ахдие

Историята, която си мислим, че познаваме. Един живот за една зора. В свят, където магията и любовта се преплитат в едно, едно момиче на име Шахризад се изправя лице в лице със смъртта. Гледайки в очите на халифа на Хорасан, същите тези очи видели убийството на много момичета, включително и най-добрата приятелка на Шахризада, се крие една прекалено различна личност, напълно различна с чудовището, което всички очакват да видят. Халив е прекалено млад за владетел, но вече се е научил как да крие 
емоциите си от всичко и всички, докато една нощ, в която всички очакват Шази да е поредното момиче убито от коприненото въженце, с една своя приказка не надниква зад образа на чудовището. Тя има една цел, да убие халифа, този от който се боят всички, но реалността не винаги е каквато изглежда, но достатъчна ли е една приказка, за да се унищожи илюзия трупана толкова дълго.

Колко подходящо наказание за едно чудовище. Да искаш нещо толкова много - да го държиш в обятията си, - а да знаеш извън всякакво съмнение, че никога няма да го заслужаваш.

От доста време се чудих дали да чета книгата, още преди да бъде преведена даже, но едно нещо ме спираше, мисълта че във всяка страница ще си представям 1001 и една нощи. Влюбих се в нашата корица, но все още ми минаваше тази мисъл, но навсякъде четях колко невероятна е книгата и просто реших да и дам шанс. Заключение, не знам как съм могла да седя толкова дълго далеч от книгата, просто се влюбих в нея, от първата страница та чак до финала, който просто ме разби на хиляди парченца. Всеки, който се колебае по същата причина, просто трябва да знае, че това не е просто някакъв вариант на приказките на Шехерезада, а една напълно различна история със собствени герой и проблеми.


Знам, че любовта е крехка. А да обичаш някого като теб е почти невъзможно. Все едно да удариш нещо разбито и да не се разпадне сред бушуваща пясъчна буря. Ако искаш тя да те обича, я запази от бурята... - И се постарая тази буря да не си ти.

Шахризад е героиня, в която лесно може да се влюбиш. Знае какво е да загубиш и за какво да се бориш, но едновременно със силата, която тя крие в себе си има и едно много човешко отношение към любимите и хора. На моменти може да има остър език, но за мен това е положително качество, тя не просто стана съпруга на халифа, а застана редом до него, като равна. Колкото до Халид, просто знаех, че е 
много повече от това, което показва, но не можех да разбера какво крие, защо винаги се бори със себе си. Колко му струва да посреща изгрева. Двамата си приличат по много неща, но най-важното е, че се допълват идеално.

Достатъчно силни сме да превземем света с голи ръце, но позволяваме на разни смешни момчета да ни правят на глупачки.

Очаквах всичко да се базира на разказването на приказки, но цялата книга е изградена така, че те пренася в един свят отвъд приказката, но въпреки това живееш в нея, дори това да звучи леко объркано. След като Шази застава на престола и все пак успява да доживее зората, се изправя лице в лице с лъжи, измами и прекалено много тайни. 
Толкова драстично се промени цялото и отношение към животът в палата, една сутрин е готова да уби съпруга си, а на другата разбира, че може би животът и предлага една много необичайна възможност. Всеки един герой намери място в сърцето ми  ( добре де, не всеки, но нека не издавам повече). Дали прислужницата на Шази, братовчедът на Халид или дори Раджпутът, знаеха точно какво и кога да направят. Светът е изграден така, че дори да не предполагаш какво се крие в него, до момента в който не застанеш пред истината.

Гневът и зората съчетава всичко, което харесвам в една книга, има напрежение, любов, вълшебство.История за герой, които не биха преклонили глава пред никой, било то и владетелят на цял Хорасан. След като прочетох и последната страница просто седях и гледах в точка, идеше ми да викам, но ме крепи надеждата, че скоро трябва да видим и продължението на тази част. Ако още не сте прочели книга, то аз със две ръце ви я препоръчвам, всеки може да намери нещо, което да е точно за него. И съм сигурна, че ще ви трябва по-малко от един изгрев на зората, за да я завършите.

8 коментара:

 1. Много се радвам, че книгата ти е харесала, наистина е невероятна! Много хубаво ревю!(:

  ОтговорИзтриване
 2. Страхотно ревю! Книгата стои на рафта ми от известно време и се надявам скоро да я прочета, а това е поредното ревю, което сякаш ми се кара, че все още не съм я прочела :D

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. :D Все някой трябва да се скара, заслужава си да се прочете.

   Изтриване
 3. Много хубаво ревю. След като и на теб ти е харесала може би ще ѝ се даде някога-някъде в бъдещето шанс на книгата. Картинките ми харесват също. :)

  ОтговорИзтриване
 4. С това чудесно ревю определено ме заинтригува. Ще се опитам да прочета книгата колкото се може по - скоро :3

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. С две ръце ти я препоръчвам, дано ти хареса. ^^

   Изтриване